Intieme badplaats
Op slechts 35 kilometer van Barcelona vind je brede zandstranden. Dit deel van Spanje wordt de Goudkust genoemd, omdat het zand glinstert in de zon met deeltjes echt goud. Hier ligt de heerlijke, intieme badplaats Sitges. Sommigen zeggen dat het het Spaanse Saint Tropez is.
Costa Dorada
De noordoostkust van Spanje wordt de Costa Dorada genoemd. Het is een echte concurrent van de populaire Costa Brava. Het trekt toeristen aan met een aangename vakantiesfeer en bijna perfecte stranden die je enkel op ansichtkaarten en Instagram foto’s ziet, met een totale lengte van 214 kilometer! Er zijn ook andere attracties. De meest populaire is Port Aventura – het grootste Spaanse pretpark. De mooiste steden zijn Sitges en de Romeinse stad Tarragona. Het Nationaal Park van de rivier de Ebro is ook een bezoek waard.
Sitges
Siżes – zo spreek je de naam van de stad uit. De naam komt van de familie Sitges, aan wie de stad in de 12e eeuw toebehoorde. Maar deze buurt heeft een ouder verleden. In de 1e eeuw na Christus maakte het deel uit van de Romeinse provincie, dus laten we ons niet verbazen over de eeuwenoude accenten die we zullen tegenkomen in de versieringen van gebouwen.
Onder andere liep ook een van de stenen wegen vanuit Rome deze kant op. Vanaf de 14e eeuw was Sitges eigendom van de graaf van Barcelona. De eigentijdse reputatie van deze charmante badplaats dateert uit de jaren zestig. Sitges is kosmopolitisch. Maar liefst 35% van de inwoners is Engels, Frans, Nederlands en Scandinavisch. De stad leeft voornamelijk van de wijnproductie en het toerisme.
Wat is de moeite waard om eens te gaan bezoeken in Sitges?
Een van de herkenningspunten van de stad, die op bijna elke ansichtkaart te vinden is, is de kerk van St. Bartholomeus en St. Tekla. Beide heiligen zijn beschermheren van Sitges. De kerk zelf dateert uit de 17e eeuw en maakt indruk met zijn prachtige barokke altaren. Het is ook uitzonderlijk schilderachtig gelegen, op een voorgebergte direct aan zee.
Een ander interessant monument is het neogotische Palau Mar i Cel (Paleis van Zee en Lucht) met een uitstekende collectie schilderijen en kunstwerken van over de hele wereld. Vanuit de ramen van het paleis is er natuurlijk een prachtig uitzicht op de zee. De oude stad werd zorgvuldig gereconstrueerd op het voorgebergte met de kerk. Het is een uitzonderlijk rustige en charmante plek. We raden ook het nieuwere deel van Sitges aan. Modernistische gebouwen met bloemendecoraties zie je er behoorlijk veel, want daar zijn ze echt gek op. Witgekalkte gebouwen versierd met mozaïeken en kleurrijke details – een walhalla voor fotografen.
Voor wie nieuwsgierig is
De naam Santiago Rusinol komt vaak voor in straatnamen. Hij is een weinig bekende Catalaanse schilder, schrijver en verzamelaar en wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Spanje. Aanvankelijk imiteerde hij Picasso een klein beetje. Daarna ontwikkelde hij zijn oorspronkelijke stijl.
Het was juist hier, in Sitges, dat hij veel modernistische gebouwen creëerde. In 1814 werd een andere beroemde kunstenaar geboren in Sitges – Facundo Bacardi. Hij is de maker van het bekende merk Bacardi. Hij opende zijn bedrijf echter nadat hij al een aantal jaren naar Cuba was geëmigreerd. Zijn ouderlijk huis in Sitges is echter tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.
Xato – een heerlijke delicatesse rechtstreeks uit Sitges
Xato wordt in Sitges gegeten, maar wie heeft er ooit van dit gerecht gehoord? Het is een lokaal idee, waarvan een van de bedenkers Santiago Rusinol zelf was. Blijkbaar kwam op 13 februari 1896 een groep Catalaanse kunstenaars en intellectuelen bij elkaar en vonden xató uit. Waaruit bestaat dit typisch Catalaanse gerecht dan zul je nu denken? Hier zijn de ingrediënten – witlof, sla, kabeljauw, tonijn, ansjovis, aubergine en zwarte olijven. Het geheim van de smaak is echter het belangrijkste, namelijk de saus – gemaakt van chili, geroosterde amandelen, knoflook, olijfolie, azijn en zout. Xató wordt meestal geserveerd in de vorm van een omelet met vulling.
Wat kun je nog meer eten in Sitges?
De lokale keuken bestaat uit veel typisch zeevarende visgerechten. Op het menu vinden we zeker gestoofde inktvis geserveerd met aardappelen en Catalaanse aiiolisaus (knoflooksaus). Een ander populair gerecht is Bull de tonyina van tonijnvlees met pasta en zeevruchten. De meest gewaardeerde drank in Sitges is Malvasia – een delicate dessertwijn die ter plaatse wordt geproduceerd.