Wat moet je zeker bezoeken in Porto?
Porto, de op een na grootste stad van Portugal, waar het hele land zijn naam aan ontleent, werd in 2013 bezocht door meer dan een miljoen buitenlandse toeristen. De steeds groeiende populariteit van Porto onder buitenlanders zou een voldoende aanbeveling moeten zijn om de stad te bezoeken.
Er wonen meer dan 250000 mensen in Porto, waarmee het de op één na grootste stad van Portugal is, net na Lissabon. Het is gelegen in het noordelijke deel van het land, aan de monding van de rivier de Douro naar de Atlantische Oceaan. Het dankt zijn naam aan het Latijnse Portus Cale (of Port Cale). Later besloeg de naam het hele land en verloor de stad het tweede deel en bleef alleen Porto over. Je kunt ook de naam Oporto tegen komen en dit is geen vergissing. De “O” toegevoegd aan het begin van deze naam betekent mannelijk.
Historie van Porto
De eerste vermelding van Porto dateert uit de 4e eeuw, hoewel er overblijfselen van Keltische nederzettingen zijn gevonden vóór de geboorte van Christus. De stad was in de Romeinse tijd een belangrijk havencentrum. Later kwam de stad in handen van de Suebi, Visigoten, Moren en werd uiteindelijk veroverd door een Portugese graaf. Aan het einde van de 14e eeuw trouwde koning Jan I van Portugal met Philippa Lancaster van de Engelse koninklijke familie. De bruiloft vond plaats in Porto en resulteerde in een langdurige samenwerking tussen Engeland en Portugal. Dankzij de Engelsen werd de in Porto geproduceerde wijn beroemd buiten het land en is dat tot op de dag van vandaag gebleven.
Een bezoek aan Porto
Porto heeft veel te bieden, maar vereist wel een goede conditie en comfortabele schoenen. Porto ligt op de heuvels en wandelen door de oude binnenstad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, kan zeer vermoeiend zijn. Naast de oude stad is het de moeite waard om een (of meerdere) portwijnkelders te bezoeken, het Museum van Hedendaagse Kunst en een historische tramrit langs de kust van de rivier de Douro te maken. Je kunt de culinaire ervaring niet missen en het bezoek aan de markt overslaan.
Oude stad
De mooie, maar zwaar beschadigde oude binnenstad van Porto vraagt om een wandeling zonder specifieke punten op de kaart, hoewel het de moeite waard is om enkele interessante objecten in gedachten te houden. Als je met de trein naar Porto komt, zal het station Sao Bento onvermijdelijk worden bezocht. Als de tour hier echter niet begint is het toch de moeite waard om het station te bezoeken, want in het prachtige, historische gebouw zijn muurschilderingen in de vorm van azulejos (karakteristieke witte en blauwe tegels) die de geschiedenis van Portugal uitbeelden.
Kathedralen en kerken
Vanaf het station is het niet ver naar de Sé-kathedraal, vanwaar je uitzicht hebt op de rivier, de beroemde brug en de daken van de nabijgelegen gebouwen. Op verschillende plekken in de oude stad vind je meer observatiedekken, de zogenaamde miradouro, van waaruit je het panorama van de stad kunt bewonderen. De toren van de Clérigos-kerk is ook de moeite waard om naar boven te klimmen.
Dichtbij de kerk is de Rua das Carmelitas en dat is de thuisbasis van de prachtige, historische Lello-boekwinkel met zijn verbazingwekkende trap en sierlijke plafond, naar verluidt de inspiratie voor de Harry Potter-boeken van JK Rowling. Het is de moeite waard om binnen te kijken, hoewel het maken van foto’s niet is toegestaan en de beveiligers het nauwlettend bewaken. Als je in het oude centrum van Porto bent, zou het goed zijn om naar de Avenida Dos Alliados te gaan, aan het einde waarvan een prachtig gebouw van het stadhuis staat.
De Cais de Ribeira, een straat langs de kust van de Douro met kleurrijke gebouwen, leidt naar de indrukwekkende Ponte Dom Luis I-brug van twee verdiepingen, Vila Nova de Gaia, een plaats die overvloeit van wijn. Hier bevinden zich de havenfabrieken, waarvan de kelders kunnen worden bezocht, waarbij je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de productie van de drank en de verschillende soorten kunt proeven. Vanaf hier is er uitzicht op het oude gedeelte van Porto aan de andere kant van de rivier.
Kust, tram en museum
Als je terugkeert naar Porto dan neem je de historische tram en volg je de kustroute naar Foz do Douro (“monding van de Douro”), waar de rivier uitmondt in de oceaan en de promenade begint, wat leuk is om overheen te lopen, vooral bij mooi weer. Van daaruit is het niet ver van de Fundaçao de Serralves, het Museum van Hedendaagse Kunst en de grote en mooie tuin die ernaast ligt. In het Museum vind je zeer interessante tijdelijke tentoonstellingen, en als je er op zondag bent, hoef je geen kaartje te betalen.
Eten en drinken
Bij het bereiken van het stadhuis is het de moeite waard om verder te gaan en naar Mercado do Bolhao te gaan – een markt met heerlijk, vers fruit, kaas, vleeswaren, bloemen en souvenirs. De markt is goedkoop, en wat nog belangrijker is, bij de souvenier stand kun je dezelfde producten kopen als in het centrum, maar dan voor veel lagere prijzen. Er is nog een markthal die het bekijken waard is: Mercado Ferreira Borges.
Hoewel er momenteel geen markt is, is er een evenementenruimte en een interessant ingericht restaurant. Ze serveren er een lokale specialiteit (maar in een ongebruikelijke vorm – in pizzadeeg ter vervanging van brood): Francesinha, of Frans. Na zijn terugkeer uit ballingschap in Frankrijk introduceerde een Portugese man die verlangde naar de smaak van Franse croque-monsieur (toast met kaas en ham) een lokale versie die enorm populair werd. Moeilijk te vinden in andere delen van Portugal, want het is een specialiteit die typisch is voor Porto. Francesinha is een broodje met ham, twee soorten worst en biefstuk, verdronken in biersaus en gebakken met kaas. Het is een feit dat het een echte caloriebom van vlees is, maar het is wel goed om lokale smaken te leren kennen.
Porto is geweldig voor een weekend intensief sightseeing of een paar dagen, maar zeer relaxed en rustig. Met een paar dagen tot jouw beschikking is het de moeite waard om na te denken over een uitstapje buiten de stad, want de regio Noord-Portugal is rijk aan natuurlijk en cultureel erfgoed.