Op safari, nog steeds populair

Er zijn vele manieren waarop je vakantie kunt vieren. Je kunt kiezen voor een luie zonvakantie en dagenlang aan de kust doorbrengen, je kunt ook kiezen voor een stedentrip door te gaan reizen van stad naar stad. Een cultuursnuiver vindt het prachtig om zoveel mogelijk oudheden en bezienswaardigheden te bezoeken, maar je kunt ook kiezen om alleen, met je partner of zelfs met de kinderen op safari te gaan.

Wat houdt dat in, op safari gaan?

Het Swahili woord safari is afgeleid van het Arabische woord Safar, Safar betekent op reis. Op safari gaan houdt in dat je alleen, met je gezin, of samen met de lokale bevolking langere tijd door de bush of de jungle trekt. Vroeger was dat dan vooral om op jacht te gaan naar groot wild. Nu staat een safari gelijk aan een rondreis door Afrikaanse landen langs een of meerdere natuurparken. De bedoeling van op safari gaan is om een te zijn met de natuur, de omgeving te bekijken en, tenminste dat hopen we, wilde dieren te kunnen bekijken, filmen of fotograferen.

Hoe breng je de nacht door als je op safari bent?

Als je op safari bent en je bent een rondreis aan het maken door Afrikaanse landen langs een of meerdere natuurparken breng je de nacht normaal gesproken door in safari lodges. Safari lodges zijn huisjes die in of aan de rand van de Afrikaanse natuurparken liggen. Safari lodges bestaan in twee varianten, namelijk de stenen variant, waarbij je kunt spreken van volwaardige huisjes, maar ook tented lodges, oftewel permanente tentenkampen. In sommige gebieden mogen er niet het hele jaar door accommodaties zijn, hier worden mobiele tentenkampen opgebouwd.

Word ik begeleid tijdens mijn reis en zo ja hoe dan?

Safari’s worden meestal geleid door lokale gidsen of park rangers. Het is in Oost-Afrika ongebruikelijk om zelfstandig de safari te doen omdat de wegen slecht zijn, de bewegwijzering minimaal en de afstanden best groot kunnen zijn. Ook is het natuurlijk vele malen veiliger wat betreft de wilde dieren om een lokale gids of ranger bij je te hebben. Zij kunnen je ook helpen bij het spotten van de dieren, omdat zij dagelijks te maken hebben met deze dieren. In Zuid-Afrika is het wel mogelijk om zelfstandig een safari te doen, dus als je het fijner vindt om zelfstandig op pad te zijn is het een overweging waard om dan voor Zuid-Afrika te kiezen.

Wat is er zo leuk aan een safari?

Wat er zo leuk is aan een safari kan voor ieder van ons anders zijn. Het is wel duidelijk dat een safari, of op safari gaan vooral bedoeld is voor waaghalzen. Het is immers mogelijk dat je oog in oog komt te staan met een (gevaarlijk) wild dier. Natuurlijk is het wel zo dat de lokale gids of de ranger die met je mee is precies kan vertellen wat wel kan en wat niet kan, maar dan nog, dieren en al zeker wilde dieren blijven iets of wat onvoorspelbaar. Als je op safari bent ben je ook een met de natuur, je bent immers bijna continue in de buitenlucht. Voor natuurliefhebbers is dit dus een prima manier van vakantievieren. Verder kun je, als je op safari geweest bent met zekerheid zeggen dat je een avontuurlijke vakantie hebt gehad. Avontuur Zoekers zijn zeker op hun plaats wanneer die op safari gaan.

Voor wie is op safari gaan geschikt?

Iedereen kan in principe op safari, aangezien de kans van slagen afhangt van de voorbereidingen. Wanneer je je goed voorbereid dan komt dat wel goed met die safari. Wat bijvoorbeeld van belang is zijn goede schoenen en geschikte kleding. Je bent dan wel deels met een voertuig op pad, maar het kan ook zeker gebeuren dat er in ieder geval een deel lopend afgelegd zal zorgen. Verder is een goede stevige rugzak een must voor de spullen in op te bergen die je bij je hebt, goede bescherming tegen de regen, voldoende eten en drinken maar toch ook weer niet te veel (je moet het immers allemaal meesjouwen) en als laatste natuurlijk een goed fototoestel of filmcamera (of beiden?), want je wilt natuurlijk alles wat je ziet en tegenkomt direct vastleggen.

Kunnen de kinderen ook meer op safari?

In principe kunnen (jonge) kinderen gewoon mee op safari. Er zijn wel wat puntjes belangrijk die doorgenomen moeten worden voordat je besluit om daadwerkelijk met de kinderen op safari te gaan. Het allerbelangrijkste puntje is dat het er zeker toe doet of de kinderen goed luisteren. Wanneer jij of een lokale gids of ranger aangeeft stil te moeten zijn, moeten de kinderen dat ook direct kunnen en willen opvolgen. Verder moeten de kinderen uiteraard in de buurt blijven, de plas in sommige gevallen kunnen ophouden en grote stukken kunnen lopen. Als laatste is het natuurlijk ook erg belangrijk dat ze net zo enthousiast worden van het idee dat ze op safari gaan als dat jij dat wordt. Op safari gaan moet immers bij je passen. Als jij denkt dat jouw kinderen zonder problemen deze punten kunnen opvolgen dan is het zeker een goed idee om de kinderen mee te nemen. Wanneer zij op safari zijn geweest hebben ze immers een onvergetelijke ervaring erop zitten, die jij ze dan hebt meegegeven.

Hoe plan ik een safari?

Als je uiteindelijk besluit op safari te gaan kunnen de voorbereidingen beginnen. Het eerste wat bekeken en besloten moet worden is welk gebied gekozen zal worden om de safari te gaan doen. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren, waardoor er geen vast advies bestaat wat betreft gebied. Dan moet er een reis geboekt worden. Het meest handige is om de reis via een reisbureau te boeken omdat je dan te allen tijde alles in één keer geregeld hebt, je kunt ook kiezen voor gespecialiseerde safari bureaus. Deze bureaus organiseren alleen safari’s en weten nog beter waar ze het over hebben als het reisbureau. Daarna moeten de benodigde spullen aangeschaft worden. Als je geen idee hebt wat je nodig hebt kunnen ervaren safari gangers wellicht een handje helpen.