Weekendje Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en een populaire bestemming voor een weekendje weg. De stad staat bekend om haar grachten, musea, cafeetjes, winkelen en de Wallen natuurlijk. Dus laten we eens kijken wat je er allemaal kan doen als je Amsterdam een weekendje bezoekt.

 1. Een van de populairste activiteiten in Amsterdam is een rondvaart door de grachten. Dit geeft je de kans om de stad vanaf het water te bewonderen en de prachtige grachtenhuizen te zien. Je zou het natuurlijk ook kunnen lopen, echter de kans om vanaf het water de stad te bekijken is een unieke ervaring.
 2. Daarnaast zijn er vele musea die een bezoek waard zijn. Het Rijksmuseum is bijvoorbeeld een must-see, met kunstwerken van beroemde Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt en Vermeer. Ook het Anne Frank Huis is een indrukwekkende bezienswaardigheid, waar je meer kunt leren over het leven van Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 3. ’s Avonds is het leuk om een bezoek te brengen aan één van de vele koffietentjes, en nee we bedoelen niet de coffeeshops, dat is heel wat anders in Amsterdam. Hier kun je genieten van een heerlijke kop koffie of thee, terwijl je de gezellige sfeer van de stad opsnuift.
 4. Het is ook leuk om de Jordaan-wijk te bezoeken, met haar kleine winkeltjes en gezellige straatjes. Hier kun je lekker rondslenteren en misschien wel iets leuks scoren in een van de winkels. Wil je duur shoppen dan staat de PC Hoofdstraat natuurlijk op eenzame hoogte in Nederland als het gaat om kwaliteit en luxe, daarnaast kan het zo maar zijn dat je een bekende Nederlander of voetballer weet te spotten in deze straat met luxe winkels.
 5. Is het slecht weer en heb je al de musea al gezien denk dan aan Madame Tussauds of Artis, wat ook prima bij minder goed weer te bezoeken is. Maar ook de eerder genoemde rondvaart is prima mogelijk bij druilerig weer.
 6. Natuurlijk mogen we de wallen niet vergeten, oké misschien iets minder geschikt om met de kinderen en de schoonouders heen te gaan. Aan de andere kant verwacht ik dat schoonvader er niet een al te groot probleem van maakt, maar toch. De wallen zijn het bekendste en oudste gedeelte van het centrum van Amsterdam, gelegen rondom de Oude Kerk. Het is het meest toeristische gebied van de stad, bekend om zijn prostitutie en coffeeshops. De wallen zijn vernoemd naar de grachten die het gebied omringen en vormen samen met de grachtengordel een Unesco-werelderfgoed. Het is een levendig en kleurrijk gebied, waar je naast de prostitutie en coffeeshops ook veel musea, theaters, winkels en restaurants kunt vinden. Pas alleen even goed op je beurs, want in het gedrang kunnen er wat snelle vingers zijn die het op je beurs hebben voorzien.

Amsterdam heeft eigenlijk alles, net als London, Parijs of Berlijn, maar dan compact en bijna alles op loopafstand.

Er zijn veel leuke musea in Amsterdam, afhankelijk van wat je interesses zijn. Maar welke zijn de leukste en interessante musea in Amsterdam, er zijn er immers wel meer dan 60?

 1. Rijksmuseum: Dit museum is gewijd aan Nederlandse kunst en geschiedenis en bevat veel bekende werken van kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Het Rijksmuseum neemt je als het ware terug in de tijd, terug naar de Gouden eeuw en de tijd dat wij Nederlanders het centrum van de wereld waren.
 2. Stedelijk Museum: Dit museum heeft een grote collectie van moderne en hedendaagse kunst, waaronder werken van kunstenaars zoals Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Ben je een beetje uitgekeken op de schilders van toen, dan is het Stedelijk museum echt een aanrader. Moderne kunst in optima forma.
 3. Van Gogh Museum: Dit museum is gewijd aan het werk van Vincent van Gogh en bevat meer dan 200 van zijn schilderijen, plus tekeningen en brieven. Nergens ter wereld vind je zo veel werken van van Gogh als in het van Gogh museum. Het ligt op een steenworp afstand van het Rijksmuseum en is meer dan de moeite waard. Het van Gogh museum neemt je als het warme mee door het leven van de schilder in heel veel van zijn schilderijen.
 4. Anne Frank Huis: Dit museum is gewijd aan het leven van Anne Frank en is gevestigd in het huis waar zij en haar familie zich verborgen hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ondanks dat Anne eigenlijk geen Nederlandse was, maar een vluchteling uit Nazi Duitsland zien we haar als één van de belangrijkste Nederlandse schrijfsters met maar één boek op haar naam, namelijk haar dagboek dat ze bijhield tot bijna aan haar dood in een concentratiekamp. Het Anna frankhuis is een must-see voor iedereen die iets meer van de geschiedenis wil leren dan alleen het bekijken van schilderijen. Het Anne Franhuis grijpt je bij de strot en neemt je mee in het hoofd van een tienermeisje die nooit volwassen mocht worden.
 5. NEMO Science Museum: Dit museum is gewijd aan wetenschap en technologie en bevat interactieve tentoonstellingen die geschikt zijn voor bezoekers van alle leeftijden. Niet alleen voor kinderen met ADHD, maar zeker geschikt voor families met kinderen die normaal gesproken het niet lang volhouden in een museum. Niet alleen kijken maar ook doen is het devies in dit museum.
 6. Ook erg leuk voor jong en oud is het Scheepsvaartmuseum, nergens komt het maritieme verleden van Nederland beter naar voren als in het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam. Van de gloriedagen van den Gouden  eeuw tot en met het heden, als het maar over de scheepsvaart gaat kan je het hier beleven. En met beleven bedoelen we ook beleven, het is dus meer dan naar een paar duffe schilderijen kijken, ten minste dat was de mening van mijn eigen kinderen.
 7. And last but not least, Madame Tussauds natuurlijk. Wilde je altijd al eens met Chantal Janzen, Beyonce of Ed Sheeran op de foto, dan is dit je kans. Bij Madame Tussauds staan alle sterren van het heden en ook vele van het verleden klaar om met je op de foto te gaan. Dus de kinderen met Ed Sheeran, opa met de Hulk en laat moeders maar lekker weg zwijmelen bij Nico Verhoeven. Waar vroeger het kijken naar wassenbeelden iets van een freakshow was, zijn tegenwoordig de beelden levensecht en is het zeker de moeite waard Madame Tussauds een bezoekje te brengen.

Dit waren slechts enkele voorbeelden van leuke musea in Amsterdam. Er zijn nog veel meer musea die je kunt bezoeken, afhankelijk van je interesses. Denk aan het seksmuseum, het Museum ons’ lieve heer op Solder en Micropia om er een paar te noemen. In totaal telt Amsterdam meer dan 60 musea

Dan nog even dit, is Amsterdam en dan met name de Wallen gevaarlijk?

De wallen zijn niet per se gevaarlijker dan andere delen van Amsterdam. En Amsterdam is weer niet gevaarlijker dan andere grote en toeristische steden. Zoals in elke grote stad is het wel verstandig om op te letten voor zakkenrollerij en andere vormen van criminaliteit. De wallen zijn echter wel een levendig en druk gebied, dus het kan soms wat onoverzichtelijk zijn. Het is daarom aan te raden om goed op te letten met waar je je spullen neerlegt en je waardevolle spullen goed en op je lichaam te bewaren. Als je je aan deze voorzorgsmaatregelen houdt, hoef je je echter geen zorgen te maken over je veiligheid in de wallen of de rest van Amsterdam.

Conclusie, doen of niet een weekendje Amsterdam?

Amsterdam, misschien is het niks voor mensen uit Rotterdam, maar voor de rest van Nederland is het een heerlijke stad om eens een weekendje naar toe te gaan. Zeker als je ver buiten de randstad woont is net zo leuk als een andere grote Europese stad. En spreken er net zoveel mensen geen woord Nederlands, dus ga je op een terrasje zitten neem je “Hoe en Wat boekje” mee om een bakkie koffie te bestellen. Heel veel plezier in Amsterdam.