Stedentrip Amsterdam

Waarom een Stedentrip Amsterdam?

Amsterdam, een stad van vrijheid. De meest liberale van de Europese hoofdsteden. Hoewel het allemaal waar is, zal Amsterdam voor mij altijd de stad zijn van van Gogh, Rembrandt, Vermeer, fietsen, windmolens, musea, grachten, bloemen, tulpen. Maar er is zoveel meer dan dat in Amsterdam en dat gaan we in dit artikel aantonen.

Accommodatie in Amsterdam

De accommodatiebasis in Amsterdam is zeer uitgebreid, maar we zullen de beste prijzen vinden in relatie tot de kwaliteit van de accommodatie door ze van tevoren te boeken. Boek je accommodatie altijd vooraf, want voor jet het weet zitten ze vol.

Ik raad aan om alleen een accommodatie met een bewezen kwaliteit te boeken, dus enkel hostels en hotels of appartementen boeken met een hoge beoordeling.

Hoe verplaats je je in Amsterdam?

Het is de moeite waard om een ​​goede locatie te overwegen, dichtbij het openbaar vervoer, metro of in het centrum.Het populairste vervoermiddel in Amsterdam is de fiets! Ik denk niet dat ik hier iemand heb verrast. Fietsen zijn makkelijk en ze hebben voorrang. Het is de moeite waard om fietsen in Amsterdam als een attractie te beschouwen en je even onder de lokale bevolking te voelen. In het centrum kun je gemakkelijk een fiets huren, van een paar euro per uur tot tien euro voor de hele dag.

Ook een goede oplossing is om de metro te gebruiken, de snelste manier om je te verplaatsen, en indien nodig gebruik te maken van het openbaar vervoer en veerboten. Vier toegankelijke metrolijnen en snelle trams zorgen ervoor dat je je gemakkelijk door Amsterdam kunt verplaatsen.

Het is de moeite waard om een ​​prepaid kaart aan te schaffen als je van plan bent om op deze manier door Amsterdam te reizen. De OV-chipkaart kost 7,5 euro en is 5 jaar geldig. Op stations en in speciale automaten kun je het bedrag opwaarderen voor jouw ritten. De kaart is geldig in het hele land, dus je kunt hem later ook gebruiken om op het vliegveld te komen. Een alternatief voor de OV-chipkaart zijn enkelvoudige, tijdelijke tickets. Tijdgebonden tickets kunnen op prepaidkaarten worden ‘afgestempeld’ – hoe komisch het ook klinkt.

Uiteindelijk is de prepaidkaart goedkoper dan andere opties, bij intensief reizen met het openbaar vervoer. Er zijn ook speciaal voor toeristen gemaakte reiskaarten, die afhankelijk van de optie € 18 euro tot zelfs € 35 euro kosten.

Een stedentrip Amsterdam in twee of drie dagen?

Bij een bezoek aan Amsterdam is het de moeite waard om het spreekwoordelijke weekend te boeken, dus een goede 2-3 dagen. De meeste bezienswaardigheden in Amsterdam liggen dicht bij elkaar en we kunnen de stad gewoon op eigen gelegenheid verkennen, of in ieder geval het oudere gedeelte met de belangrijkste monumenten.

Als je niet in de last minute versie gaat, raad ik aan om een ​​bezoek te brengen aan het bloemenfestival en zelfs de wintermarkten. Zomer en herfst zijn altijd een goede tijd voor een korte vakantie of stedentrip, Amsterdam is hierop geen uitzondering en bied je goed weer (soms grillig) en aangename bezienswaardigheden.

Voordat je vertrekt, is het de moeite waard om te overwegen of je musea wilt bezoeken (en er zijn er nogal wat en best wel de beste!) en kaarten van tevoren wilt kopen. Het bespaart tijd in de wachtrijen en ook mogelijke teleurstellingen ter plaatse.

Grachten in Amsterdam

De grachten zijn een kenmerkend Amsterdams landschap. Waar komen de grachten van Amsterdam vandaan? Het werd gebruikt om door de stad te reizen als het meest voordelige vervoermiddel. Vanuit vogelperspectief ziet Amsterdam eruit alsof het wordt doorkruist door halve cirkels, en voor mensen met meer fantasie, als een spinnenweb. Dit spinnenweb van bovenaf gezien is een stelsel van kanalen dat vandaag de dag nog steeds hun rol speelt, zij het meer als een toeristische attractie.

Er zijn er meer dan 150 in Amsterdam, en hun totale lengte is meer dan 110 km. De belangrijkste hiervan zijn Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Zoals je gemakkelijk kunt raden, is onroerend goed rond de belangrijkste grachten het duurste en meest prestigieuze in Amsterdam.

Verken Amsterdam vanuit het perspectief van het water door te kiezen voor een rondvaart. Laat je jezelf verleiden door de Amsterdam City Pass, dan zijn een rondvaart, openbaar vervoer, musea en andere attracties al bij de prijs inbegrepen.

Windmolens in Amsterdam

Windmolens in Nederland zijn waarschijnlijk de meest populaire associatie met dit land. Er zijn 8 windmolens in Amsterdam, en het zien van minstens één is een must als je Amsterdam bezoekt. Elk van de windmolens heeft zijn eigen naam en toepassing, en sommige zijn nog steeds in bedrijf.

Een van de oudste molens van Amsterdam is De Otter (Bever), deze werd gebouwd rond 1630. Vroeger deed het dienst als afwateringsmolen en tegenwoordig doet het dienst als houtzagerij. Vanaf het DAM-plein ben je er te voet in ongeveer 20 minuten.

De Dam

Dit is het centrale en belangrijkste plein van de oude stad. De meeste attracties van Amsterdam zijn vlakbij, dus ik raad aan om het als een oriëntatiepunt te nemen en je tour vanaf de Dam te beginnen. Het plein wordt doorsneden door twee hoofdstraten vanaf het Damrak station en het Rokin, dat het verlengde daarvan is. Het kan gezegd worden dat hier Amsterdam begon (Amstel + dam = Amstel dam). Hier was het laden en het lossen van goederen die vanuit verre uithoeken van de wereld naar Europa kwamen, wat Amsterdam nu tot een van de belangrijkste handelscentra van ons continent maakt.

Belangrijke monumenten van Amsterdam, gelegen op de Dam, zijn onder meer het Koninklijk Paleis in Amsterdam uit de 17e eeuw, de oude bibliotheek erachter, vervolgens het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds, de gotische kerk uit de 15e eeuw Nieuwe Kerk (entree, plaats van de kroning van Nederlandse koningen), en het karakteristieke monument uit 1956, ter ere van hen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf de Dam kun je naar de Jordaan, de Wallen, de straten tussen de grachtengordel, de winkelstraat verkennen of naar de museumwijk en het Vondelpark.

Koninklijk Paleis van Dam

Het stamt uit de 17e eeuw en deed tot 1808 dienst als gemeentehuis. Aan het begin van de 19e eeuw woonde daar de koning der Nederlanden, Lodewijk Napoleon Bonaparte (broer van Napoleon Bonaparte). Hij richtte vele culturele instellingen op die nu nog bestaan, zoals de Academie van Wetenschappen (Koninklijk Instituut van Wetenschapen), de Koninklijke Bibliotheek (Koninklijke Bibliotheek) en het beroemde Nationaal Museum (Rijksmuseum). In het paleis zien we een grote collectie Franse exposities uit die tijd. Na het bewind van Napoleon was het paleis nog steeds de zetel van de heersers. Het Koninklijk Paleis op de Dam is open voor bezoekers.

Spuiplein in Amsterdam

Er zijn enkele van de oudste gebouwen in de stad, waaronder een gotische kerk. Spui is een kruispunt in de buurt van de Universiteit van Amsterdam en de Bloemenmarkt. Er zijn zeer goede restaurants en cafés. Kenmerkend voor dit plein zijn de kunstwerken die tentoongesteld worden op de kunstmarkt. Je kunt er behoorlijk goede werken van hedendaagse kunst zien, en hoewel ik deze vorm van kunstpresentatie en -verkoop niet leuk vindt, kan de beschikbaarheid en aanwezigheid ervan in een gewone, stedelijke straatatmosfeer wonderen verrichten. Het zorgt absoluut voor sfeer en nodigt uit om het Spui te bezoeken.

In de omgeving van het plein bevindt zich een unieke attractie van Amsterdam, namelijk het Begijnhof (Begijnhof). Begijnhof is een wooncomplex, bestaande uit woongebouwen, vaak een ziekenhuis en een kerk. Begijnhoven kunnen worden gedefinieerd als seculiere kloosters, bewoond door de zgn. begijnen, die we ook in Frankrijk en België zullen zien. Begijners waren meestal rijke weduwen en vrouwen die niet trouwden, terwijl ze in de seculiere staat bleven. Vrouwen hielpen de armen, de behoeftigen en de zieken. Tegenwoordig wonen hier ook vrouwen, maar zij verzorgen het complex. In het complex zie je de binnenplaats, de katholieke kerk en het gebouw van de protestantse kerk. Verderop vind je ook het oudste gebouw van Amsterdam, het Houten Huis uit 1420, te herkennen aan een zwarte houten gevel.

Bloemenmarkt

De meest iconische, grootste bloemenmarkt van Nederland. De markt is actief sinds 1862. Het wordt ook wel de Drijvende Bloemenmarkt genoemd, en is de laatste jaren uitgegroeid tot een toeristische trekpleister in Amsterdam. Hier koop je bollen van de mooiste bloemen, bijzondere tulpen, die het perfecte souvenir uit Amsterdam zijn.

Rembrandtplein en het Rembrandthuis

In de nabijheid van het oude centrum ligt het Rembrandtplein en zijn huis (in de jaren 1639-1658), dat tegenwoordig dienst doet als het Rembrandtmuseum. Absoluut een aanrader voor liefhebbers van kunst en schilderkunst. Op het Rembrandtplein staat een monument voor Rembrandt, verwijzend naar het schilderij De Nachtwacht. Het schilderij in zijn oorspronkelijke vorm is te zien in het Rijksmuseum, ook in Amsterdam.

De Wallen

De beroemdste buurt van Amsterdam, waar veel toeristen op afkomen. Als je naar de Wallen gaat let dan op je persoonlijke spullen, maak geen foto’s en raak niet te veel afgeleid door alles wat je ziet. Je moet er minstens een keer geweest zijn, maar dat is dan ook alles wat daarover gezegd kan worden.

De wijk zelf heeft meerdere bezienswaardigheden, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Oude Kerk

Het oudste katholieke kerkgebouw van Amsterdam, meer dan 800 jaar oud, is een van de oudste gebouwen van Amsterdam. De toegang tot de kerk kost geld. Je kunt met een gids de kerktoren betreden als een van de uitkijkpunten over de stad.

Ons’ Lieve Heerkerk

Dit is een ongewone kerk, uit een groep van de zogenaamde verborgen kerken. Deze werd waarschijnlijk opgericht in 1660, toen het katholieke geloof in de minderheid was, terwijl de meerderheid protestant was. De verborgen kerk werd op de zolder gebouwd, daarom is het moeilijk om de kenmerkende kenmerken van katholieke gebouwen op te merken die deze plek onthullen. In feite heeft de kerk het interieur van een katholieke tempel volledig bewaard – er is een altaar, sacristie, schilderijen en verschillende rijen banken voor de gelovigen. De kerk is open voor bezoekers.

Het kleinste huis

Het kleinste huis van Amsterdam, en ook het kleinste huis van Europa, staat aan de Oude Hoogstraat nummer 22. Een klein huisje in een rijtje herenhuizen met een typisch Amsterdamse gevel. De afmetingen van de woning zijn als volgt: breedte van de voorgevel is slechts 2,02 meter, lengte van de woning 5 meter, hoogte 15 meter.

Binnen is er een winkel, een theehuis, je kunt er ontbijten en een heerlijke appeltaart eten, maar ook praten met de eigenaren die in deze kleine ruimte een extreem warme, huiselijke sfeer creëren en graag praten over thuis en Amsterdam. Er zijn maar een paar plaatsen binnen, dus als je hier zeker een van de theeën met duizenden smaken wilt drinken, reserveer dan een tafel.

Jordaankwartier met het Anne Frank Museum

Bij de Jordaan heerst er een rustiger sfeer dan in het centrum, restaurants, cafés, een plek waar we kunnen ontspannen tijdens het wandelen.

De Jordaan is een enigszins alternatieve vorm van een bezoek aan Amsterdam, het is vooral populair geworden door het Anne Frank Museum. Anna Frank was een joodse vrouw geboren in Duitsland. Zij en haar familie vertrokken naar Amsterdam toen de vervolging heviger werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verstopte ze zich met haar vader en 6 mensen van joodse afkomst in een van de appartementen in Amsterdam, in het bijgebouw van haar vader, waarin tegenwoordig een museum is gevestigd. Gedurende deze tijd hield ze een dagboek bij en noteerde ze de gebeurtenissen die om haar heen plaatsvonden. Na minder dan twee jaar werd hun schuilplaats ontdekt en werden ze allemaal naar concentratiekampen gestuurd. Otto, de vader van Anna, overleefde het kamp.

Het museum toont memorabilia met betrekking tot het leven van Anne Frank en haar onderduikadres, evenals tentoonstellingen over verschillende vormen van discriminatie en vervolging.

Het is de moeite waard om vooraf online kaartjes voor het museum te kopen. Voor mensen met online tickets vindt de tour plaats tot 15.30 uur en vanaf 15.30 uur voor mensen die tickets kopen aan de kassa. De wachtrij bij de kassa kan echter oplopen tot 2 uur staan, zonder garantie van toegang.

Westerkerk

In de Jordaan kun je een bezoek brengen aan de kerk bij het Anne Frank museum. Blijkbaar is hier Rembrandt van Rijn begraven, maar de plaats van de begrafenis is nooit gespecificeerd. Hier bevindt zich een gedenkplaat. In de kerk staat een gedenkteken gewijd aan homoseksuelen die tijdens de oorlog zijn vermoord en vervolgd. Het is mogelijk om de kerktoren te betreden, van waaruit we het panorama van de stad kunnen zien. Toegang is mogelijk met een gids.

Noordermarkt

Als je zin hebt in een lokale markt, bezoek dan de Noordermarkt in de Jordaan. Op maandag is er een antiekmarkt en op zaterdag is er een biologische markt.

Museumplein

Amsterdam wordt ook wel de stad van musea genoemd. Niet voor niets – je vindt hier musea waarvan je niet had gedacht dat ze zouden kunnen bestaan. Als je een weekend in Amsterdam bent, is het onmogelijk om ze allemaal te bezoeken, we zullen moeten kiezen uit een zeer groot aanbod. Naast de bekende, zelfs verplichte, zoals Rijksmuseum, Vincent van Gogh Museum, Stedelijk en het Maritiem Museum, zijn hier zeer niche, leuke en controversiële musea gecreëerd, zoals het Prostitutiemuseum, Tulpenmuseum en Diamantmuseum. Musea zijn verspreid over de stad, de belangrijkste vind je naast het Museumplein.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum staat op nummer één op de museumlijst om te bezoeken in Amsterdam. Het museum zal in de eerste plaats liefhebbers van schilderen tevreden stellen. De collectie schilderijen omvat meer dan 5.000 schilderijen van Nederlandse en wereldschilderijen uit de 15e tot de 19e eeuw. In het museum zullen we de meest populaire werken van Nederlandse kunstenaars zien, waaronder Rembrandts “De Nachtwacht” (ook bekend als “March of the Riflemen”). Naast de beroemdste Nederlandse werken toont het museum Jan Vermeer “Het Melkmeisje”, Frans Hals “Portret van een jong koppel”, en nog veel meer van de bovengenoemde kunstenaars.

Opmerkelijk is de collectie Aziatische kunst, porseleincollecties, kunst uit de Gouden Eeuw van Nederland en een bijzondere bibliotheek.

Het museum is centraal gelegen aan het Museumplein, grenzend aan het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Het museum heeft een observatiedek, dat de moeite waard is om ter plaatse te bezoeken.

Vincent van Gogh Museum

Vanuit het Rijksmuseum kun je naar het Vincent van Gogh museum en zie je langs de route er naartoe streetfood en koffietentjes, dus maak je geen zorgen over lunch of lunch, je kunt het onderweg opeten. Het Vincent van Gogh Museum in Amsterdam is voor velen een van de belangrijkste redenen om de hoofdstad van Nederland te bezoeken. Ga je een weekendje naar Amsterdam, kies dan zeker ook voor het Van Gogh Museum!

Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de grootste collectie werken van de kunstenaar ter wereld. Er zijn meer dan 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven, evenals foto’s en persoonlijke bezittingen van de meester. De meest waardevolle exposities in het Van Gogh Museum zijn: “De Aardappeleters”, “Van Gogh’s kamer in Arles”, een schilderij uit de serie “Zonnebloemen” en “Korenveld met raven”.

Dit laatste, kort voor zijn dood geschilderd, wordt door velen beschouwd als het laatste werk van Van Gogh. Het museum herbergt ook schilderijen van vrienden van Van Gogh en andere hedendaagse schilders. Toegangskaarten koop je best online zodat je niet in de rij hoeft te staan ​​en zeker het museum bezoekt.

Het Scheepvaart Museum

Als men zich door Amsterdam verplaatst, is het onmogelijk om het Scheepvaart Museum te missen. Amsterdam was het belangrijkste handelscentrum voor ons continent, daarom is het Museum een ​​belangrijk aspect van een bezoek aan de stad. Het Museum is gevestigd in een voormalig maritiem arsenaal, in een gebouw uit de 17e eeuw. De exposities omvatten interessante atlassen en kaarten, jachtmodellen, een walvistentoonstelling en een tentoonstelling over de gouden eeuw. Het museum is ook opmerkelijk qua replica’s en exposities die we kunnen bekijken, zoals een replica van het Amsterdamse galjoen. Op het koninklijke zeilschip bevindt zich nog een museale attractie: Dare to Discover, een virtuele reis door het 17e-eeuwse Amsterdam.

Op korte afstand is er het Nemo Museum / Science Center, dat de aandacht trekt met zijn vorm.

NEMO Science Museum

Het gebouw van het Nemo Museum is ontworpen in de vorm van een scheepsromp die de indruk wekt letterlijk uit de stad te groeien. Er is een observatiedek op het dak van het gebouw, dat toegankelijk is via een trap vanaf de straat of met de lift in het gebouw. Het is de moeite waard om geheel gratis binnen te komen en het panorama van Amsterdam te bewonderen.

Joodse wijk in Amsterdam

In Amsterdam vormde de Joodse gemeenschap voor de Eerste Wereldoorlog 10% van de bevolking. Amsterdam was als handels- en havenstad, en dus liberaal, multicultureel en religieus vriendelijk, ook een veilige haven voor joden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de vervolging echter toe, getuige het al genoemde verhaal van Anne Frank.

Amsterdam was een van de weinige steden, de eerste en meest uitgebreide, die op een ongebruikelijke manier reageerde op agressie tegen joden. De Amsterdammers kwamen op voor hun buren, vrienden en medeburgers in een van de eerste en grootste protesten tegen de Jodenvervolging. Helaas werden de protesten snel en brutaal neergeslagen door de Duitse bezetter. Ongeveer 100.000 Joden werden uit Amsterdam gedeporteerd en de plaatsen waar ze verbleven kregen nooit meer hun oude glorie terug.

In de Joodse wijk van Amsterdam moet je ook even langs het Mr. Visserplein, waar de protesten plaatsvonden, de Portugese Synagoge, die een van de grootste ter wereld is, Het Museum voor Joodse Geschiedenis, het De Dokwerker-monument aan het Jonas Daniel Meijerplein (ter herdenking van de protesten ter verdediging van de Joodse bevolking). Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Nederlandse joden kun je meegaan met een van de rondleidingen die worden georganiseerd met een lokale gids.

Vondelpark

Een prachtig, groen park waar je even kunt ontsnappen aan de stad en de drukte. Weliswaar zal het Amsterdamse park je wellicht niet erg bekoren met zijn exotische vegetatie, maar als je wat tijd hebt en het weer is gunstig, zul je niet teleurgesteld zijn. Het Vondelpark is de groene long van Amsterdam, waar je vooral op warme dagen even tussenuit kunt, bij vijvers en tussen of onder de bomen. Het park heeft een rozentuin en het Nederlands Filmmuseum is er gevestigd.

Eten en drinken in Amsterdam

In Amsterdam kun je -net als in elke grote stad – enorm veel eetgelegenheden tegenkomen. Er zijn in Amsterdam ruim 900 cafés en ruim 3400 restaurants en andere eetgelegenheden. Uiteraard vallen daar restaurants onder, maar ook broodjeszaken, kebabzaken en fastfood restaurants. Je kunt er voor normale prijzen eten, of voor extreem hoge prijzen, dat is naar ieders wens, behoeft en -vooral- zijn portemonnee. Hetzelfde geldt voor het verblijf; Van een goedkoop hostel tot aan de luxe sterrenhotels, voor iedere portemonnee is er wel iets te vinden.