Stedentrip Milaan

Mode, kunst, design, wat hebben al deze dingen gemeen? Natuurlijk Milaan! Geprezen als de hoofdstad van mode en design, de op een na grootste stad in het noorden van Italië, zal het sommigen verbazen en anderen teleurstellen. Milaan is een ongewone Italiaanse stad die weinig gemeen heeft met een typisch Italiaanse stad, vanwege haar geschiedenis en haar Oostenrijkse invloeden.

Milaan is een typische metropool waar het leven snel en intens is. Liefhebbers van de Italiaanse sfeer komen er aan hun trekken, in de sfeervolle straten en wijken een eindje buiten het centrum, stedelingen voelen zich in Milaan thuis en kunstliefhebbers voelen zich in het paradijs. Ben jij klaar voor een weekendje Milaan?

Goedkope vluchten naar Milaan

Een stedentrip Milaan voor een weekend is een goed idee, vooral na het zomerseizoen. Goedkope vluchten naar Milaan kunne vanuit Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven worden genomen. Goedkope luchtvaartmaatschappijen bieden retourtickets vanaf € 70 euro. Als je met een goedkope luchtvaartmaatschappij vliegt dan land je op de luchthaven Milaan-Bergamo (Bergamo zelf is ook de moeite waard). Pendelbussen rijden vanuit Bergamo tijdens de vlieguren, dus als je niet op de luchthaven wilt blijven hangen dan kun je gemakkelijk de stad bereiken. Je kunt hier dan ook een luchthaventransfer boeken met een shuttle naar de stad zelf, of een taxi of bus pakken.

Accommodatie in Milaan

De accommodatie zelf zal waarschijnlijk de grootste uitgave zijn van een weekend in Milaan, maar gezien dit meestal een nacht of twee, drie is zijn de kosten niet zo hoog als in bijvoorbeeld Venetië. Als een van de grootste Italiaanse steden heeft Milaan een grote keus aan verschillende soorten accommodaties, van een jongerenhostel tot een 5 sterrenhotel, van een simpele Airbnb tot luxe villa’s voor 18 personen.

Let bij het kiezen van een accommodatie in Milaan op de nabijheid van het openbaar vervoer, bij voorkeur de metro, waarmee men zich efficiënt door de stad kan verplaatsen, zelfs vanuit verre wijken. Eten en drinken kun je overal, van de heerlijkste pizza’s tot de lekkerste ijsjes, in een goedkope pizzeria voor een tientje per pizza, of in een luxueus 5sterrrenrestaurant met bijbehorende prijzen. De keus is aan jou en je reisgenoten, en hangt ook af van het budget.

Waarmee moet je betalen in Milaan?

De munteenheid in Italië is natuurlijk de euro. Met contant geld betalen kan overal, pinnen ook en met de pinpas of creditcard betalen is ook nergens een probleem. Neem voor de zekerheid ook altijd wat contant geld mee, zodat -mocht er toch ergens een storing of een probleem zijn met een pinautomaat – je niet zonder komt te zitten.

Vervoer in Milaan

In Milaan vind je bijna alle vormen van openbaar vervoer, zoals de metro, trams, bussen en ook trolleybussen. De handigste en snelste manier om Milaan te verkennen en te verkennen, is met de metro, die over 3 lijnen beschikt.

Kaartjes voor het openbaar vervoer zijn vrij goedkoop. Je kunt kaartjes voor de metro kopen in de vorm van een tijdsduur, voor een of twee dagen en ook voor 10 ritten. Als je met het openbaar vervoer reist is het de moeite waard om Google Maps te gebruiken, waarmee je de route kunt bepalen.

Bezienswaardigheden in Milaan

Een dag is genoeg om in Milaan de belangrijkste monumenten te bezoeken. Een weekend Milaan kun je verdelen over twee steden, of er in ieder geval rekening mee houden en ter plekke beslissen. In de buurt van Milaan liggen Bergamo en het Comomeer, dus die kun je ook bezoeken tijdens een verblijf in Milaan.

Zoals ik in het vorige punt al zei, is het bij een bezoek aan Milaan de moeite waard om het openbaar vervoer, toeristenbussen of het citypas -pakket te gebruiken. Er zijn zogenaamde stadspaskaarten. De Milan Citypass is een kaartje voor het openbaar vervoer en toegang tot alle attracties op één kaartje, waarmee je flink kunt besparen tijdens je bezoek aan Milaan.

Hou je van sightseeing in een notendop, maar niet per se inclusief de musea en de kerken? De hop-on-off toeristenbussen zijn comfortabele toeristenbussen die op de route bezienswaardigheden bezoekt en tijdens het reizen een audiogids afspeelt. Je kunt bij elk van de bezienswaardigheden uitstappen als je bezienswaardigheden wilt gaan bekijken, en weer instappen als je wilt, bij elke halte op de route. Ik raad deze vorm van sightseeing aan, vooral als je maar een dag of twee in Milaan hebt.

Veel van de bezienswaardigheden van Milaan zijn gratis. Je kunt bijna alle kerken gratis bezoeken. De prijzen in Milaan en kaartjes voor de belangrijkste daarvan zijn de moeite waard en moeten van tevoren worden geboekt.

Piazza del Duomo

Het beroemdste plein van Milaan is het Duomo-plein, met daarbij het belangrijkste gebouw van Milaan, d.w.z. de kathedraal van de geboorte van St. Maria. Je kunt het Duomo-plein van Milaan bereiken met de metro en het hart van Milaan wacht op je op het plein zelf. Het plein zelf is eigenlijk de voorgrond van de kathedraal, waarvan de enorme omvang moeilijk vast te leggen is.

De kathedraal is prachtig en het is de moeite waard om hem te bezoeken en van alle kanten te bekijken – zowel het plein als de zijstraten. Het plein is ook de thuisbasis van het kathedraalmuseum en het tweede opmerkelijke gebouw van Milaan, de Victor Emmanuel II-galerij, het beroemdste winkelcentrum van Milaan. Er zijn ook tal van cafés en restaurants rond het plein.

Op het plein zelf zie je vrij veel politieagenten, ook verkopers die van alles en nog wat aanbieden, en heel veel toeristen op bijna elk moment van het jaar. Sommige mensen zouden op deze plek een gids voor Milaan en de bezienswaardigheden van Milaan kunnen krijgen, maar ik nodig je uit om door te lopen, want je krijgt ook opdringerige verkopers achter je aan.

Kathedraal van de geboorte van St. Maria

De meest bekende bezienswaardigheid van Milaan – de belangrijkste kathedraal. De kathedraal van Milaan is gewijd aan de geboorte van St. Mary en is een van de grootste kerken ter wereld, en de glas-in-loodramen behoren tot de grootste glas-in-loodramen ter wereld. Het is een van de meest populaire kathedralen in Italië en Europa.

Ongeacht de religieuze waarden is het de moeite waard om dit unieke, gotische marmeren gebouw te bekijken. Wat toeristen naar de kathedraal trekt, is ook de mogelijkheid om het dak te betreden, dat een prachtig uitzicht op Milaan biedt, en met goed zicht zul je de Alpen zien. Het dak van de kathedraal is versierd met tal van sculpturen en waterspuwers. Naast de traditionele trapopgang kun je via een lift het dak bereiken.

Het is de moeite waard om te weten dat in de kathedraal van Milaan, in plaats van de Romeinse liturgie, de liturgie volgens de Ambrosiaanse ritus (van St. Ambrosius) plaatsvindt, die bijvoorbeeld verschilt in minder belangrijke aspecten, zoals het verloop van de mis of muziek, tot significante discrepanties in de liturgische kalender.

De koperen lijn in de vloer markeert de meridiaan die door Milaan loopt en die, in combinatie met een opening in het gewelf, het mogelijk maakt om de hoogste stand van de zon ’s middags te bepalen. De ingang van de kathedraal wordt bewaakt als een luchthaven, als je flesjes of blikjes meeneemt zul je moeten aantonen dat er niks raars in zit.

Basilica di Sant’Ambrogio

Een van de oudste kerken in Milaan. Zonder glamour en muren druipend van het goud, maar wel met de unieke sfeer van deze plek. De kerk met een binnenplaats in romaanse stijl werd het prototype van de romaanse stijl, je kunt er ook de pre-romaanse elementen en bloemmotieven in de basiliek bewonderen.

Interessante legendes worden geassocieerd met de basiliek, of in feite twee van zijn elementen. Er is een Romeinse zuil op het plein van de basiliek, bekend als de zuil van de duivel. Volgens de legende was hij getuige van de strijd van St. Ambrosius met de duivel, die de heilige met zijn horens wilde doden en gaten in de zuil maakte. De gaten in de kolom zijn vandaag de dag nog steeds te zien, en sommigen kunnen hier de zwavel van de duivel ruiken, en door hun oor tegen de kolom te houden, horen ze geluiden uit de hel. Het is het bekijken waard en je kunt proberen om dit te horen.

Basiliek San Lorenzo Maggiore

San Lorenzo in Milaan is een voorbeeld van christelijke kunst. De basiliek is gebouwd van steen die is overgebleven van het Romeinse amfitheater. Voor de basiliek staan ​​16 Romeinse zuilen uit de keizertijd. Binnen in de kerk vind je antieke mozaïeken. Zowel van binnen als van buiten is de basiliek erg mooi en valt op door zijn originaliteit, vooral als je in de buurt bent of wat meer tijd hebben om Milaan te verkennen. Toegang is er gratis.

San Maurizio al Monastero Maggiore

Het is een kleine kerk van San Maurizio in het centrum van Milaan, de voormalige zetel van het belangrijkste vrouwenklooster in de stad, behorend tot de benedictijnse orde. Van de buitenkant maakt het geen indruk, maar laat je hierdoor niet misleiden. Er zijn echte juweeltjes in de kerk. De onlangs gerenoveerde 16e-eeuwse fresco’s en decoraties zijn prachtig. De reeks fresco’s die je in deze kerk kunt bewonderen, is een voorbeeld van de Leonardo da Vinci-school. De kerk zelf wordt de “Sixtijnse Kapel” van Milaan en Lombardije genoemd. Als er een kerk is die het bekijken waard is buiten de kathedraal van Milaan, dan zou dit deze zijn.

San Bernardino alle Ossa

San Bernardino alle Ossa is een kerk voor mensen met sterke zenuwen. Waarom? Nou, in de zijkapel zijn er menselijke botten en schedels te zien. De botten zijn gerangschikt in patronen op de muren. Waar kwamen de botten in de kerk vandaan? Blijkbaar was er in 1210 niet genoeg ruimte op de plaatselijke begraafplaats, dus werd besloten de stoffelijke resten in de kerk te gebruiken als decoratie.

Koninklijk Kasteel van Milaan – Koninklijk Paleis

In een tijd dat Milaan in de tijd van Napoleon de hoofdstad van het Koninkrijk Italië was, was dit het paleis de zetel van de gouverneur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd en daarna herbouwd. Tegenwoordig herbergt het een museum en een galerie voor hedendaagse kunst. Het gebouw is gelegen aan het Duomo-plein, direct naast de kathedraal.

Piazza Mercanti – Koopmansplein

Het plein ligt dicht bij het Duomo-plein en de kathedraal van Milaan, maar het is een beetje verborgen; Echter het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen, want het is het centrum van een middeleeuwse stad. Ondanks de gebruikelijke drukte (of juist daarom) trekt het plein als een magneet aan, deze plek heeft iets magisch.

In de dertiende eeuw leidden zes ingangen naar het plein, die elk verbonden waren met een ander ambacht, van smeden tot hoedenmakers. In het midden van het plein bevindt zich een waterput uit de 16e eeuw, evenals talrijke paleizen. Een karakteristiek gebouw op het plein is de Loggia degli Osii, gebouwd in 1314 door Mattea van Visconti.

Villa Monza en Park Monza

Nog een koninklijk landgoed in Milaan. Neoklassiek herenhuis waar je koninklijke appartementen, kamers, kunsttentoonstellingen en een groot prachtig park (Park Monza) kunt zien. Er zijn vijvers, banken en fonteinen in het park.

Monza Park en Villa Monza bevinden zich op een aanzienlijke afstand van het centrum van Milaan, maar met meer tijd of een nabije accommodatielocatie is het de moeite waard om deze plek te bezoeken, die ook deel uitmaakt van een alternatieve rondreis door Milaan.

Boog van Vrede – Arco della Pace

Een prachtige, rijk versierde boog, die op initiatief van Napoleon is gemaakt. De bouw begon in 1807 volgens het ontwerp van de markies Luigi Cagnola. De boog bevindt zich in het Sempione park.

Darsena di Milano

Darsena is niets meer dan een kunstmatig aangelegde jachthaven, een waterreservoir bijna in het centrum van Milaan, op slechts 20 minuten lopen van het Duomo-plein. Het ligt dicht bij Porta Ticinese, dat werd gebruikt voor het aanmeren en opslaan van boten die op de kanalen van Milaan gingen. Om deze reden was dit het belangrijkste handelscentrum voor rivierverkeer in de stad. Zowel de lokale bevolking als toeristen rusten graag in de buurt van deze plek, het is de moeite waard om deze plek te bezoeken en zelfs een avond door te brengen.

Victor Emmanuel II Gallery

De Victor Emmanuel II-galerij is na de kathedraal het tweede belangrijkste bezienswaardigheid van Milaan. Het is gelegen aan het Kathedraalplein en is in meerdere opzichten uniek, hoewel de esthetische en architecturale de belangrijkste is. De glazen koepels maken veel indruk, ze doen denken aan het Crystal Palace uit Madrid, en de versieringen aan het plafond en de muren maken het geheel af. In de 19e-eeuwse passage, die lijkt op een paleisinterieur, zijn er boetieks van exclusieve merken en, verrassend, winkelketens die we kennen van de galerijen en restaurants. Volgens de legende moet men letten op de stier in de vloer – blijkbaar brengt een draai aan de hiel geluk.

Leonardo da Vinci’s Laatste Avondmaal

In tegenstelling tot de ideeën en intuïties van velen van ons, is het Laatste Avondmaal in Milaan geen schilderij, maar een fresco. Fresco Het Laatste Avondmaal werd geschilderd door Leonardo da Vinci op een muur in de eetkamer van het Dominicaanse klooster in de basiliek van Santa Maria delle Grazie in Milaan in de jaren 1494-98. Leonardo da Vinci gebruikte een innovatieve techniek om het fresco droog te schilderen. Ondanks het feit dat het door de meester is geschilderd, is het fresco na vele renovaties niet in de beste staat.

In 1652 werd het fresco onherstelbaar beschadigd door een deuropening die in deze muur was uitgehouwen. De opening werd later dichtgemetseld, maar het fresco verloor zijn centrale deel, inclusief een deel van de tafel en Jezus’ voeten.

Het tafereel en de manier waarop het wordt gepresenteerd zijn buitengewoon, en iedereen die de Da Vinci Code heeft gelezen, weet wat ik bedoel. Het schilderij is perfect in termen van symmetrie, diepte, illusie van de werkelijkheid en verborgen symboliek. De Italiaanse muzikant en computerwetenschapper Giovanni Maria Pala beweert dat het schilderij een muzieknotatie van een kort requiem bevat.

Het fresco is te bezichtigen, en het is het ook waard. Maar tickets moeten vooraf online worden geboekt. De populariteit van dit werk is zo groot dat je ongeveer een kwartier zult hebben om het te bewonderen, voordat een andere groep wordt toegelaten. Je kunt vooraf tickets boeken, wel zal het vinden van een vrije datum zeer moeilijk zijn, tickets zijn een paar weken van tevoren namelijk al uitverkocht.

Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie Leonardo da Vinci

Het Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie Leonardo da Vinci in Milaan presenteert uitvindingen, technologische prestaties en wetenschap van de 16e-20e eeuw. Het museum heeft een zaal gewijd aan het werk van Leonardo da Vinci, die, zoals we weten, niet alleen een kunstenaar, schilder, maar ook een wetenschapper, ontwerper, architect, wiskundige, muzikant, filosoof en schrijver was .. kortom, een genie uit de Renaissance.

Dit is een van de belangrijkste musea voor technologie en wetenschap ter wereld. Ik hoef je niet verder te overtuigen dat deze plek gezien moet worden? De collecties van het museum zijn indrukwekkend. Het museum heeft een oppervlakte van 23.000 m² en die wordt volledig benut door de collectie van ruim 10000 stukken.

Poldi Pezzoli Museum

Dit is een museum in Milaan, dat collecties verzamelt op het gebied van schilder- en beeldhouwkunst, wapens, glas, mechanische klokken uit de 16e-19e eeuw, porselein, antieke meubelen, sieraden en wandtapijten. De museumbibliotheek heeft bijna 3500 banden uit de 15e tot de 19e eeuw over verschillende onderwerpen. De grootste werken die in dit museum te zien zijn, zijn Giovanni Bellini’s Imago Pietatis, De bewening van Christus door Sandra Botticelli en Andrea Mantegna’s Madonna en kind.

Galleria d’Arte Moderna

Kunstgalerie gevestigd in een prachtig landgoed met aangrenzende tuin en vijver. De plek zelf is een mooie springplank vanuit het centrum, een goede plek om te ontspannen en om een pauze te nemen van het verkennen van de stad. De collectie van de galerie omvat namen als Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Giovanni Segantini en Édouard Manet.

Sempione Park Milaan

Dit is een park bij het Sforza-kasteel. Zowel toeristen als de lokale bevolking brengen er hun tijd door in het park. In het park bevindt zich een kunstmatig waterreservoir met uitzicht op het kasteel, banken, wandelpaden en de Vredesboog. In het park leven er ook een groot aantal schildpadden, vooral bij het waterreservoir. Het is een groene plek in het stadscentrum, op ongeveer 15 minuten lopen van het Duomo-plein. Er zijn metrostations naast het park, dus je kunt hier gemakkelijk vanuit elk deel van de stad komen.

Als je in Milaan bent is het ook de moeite waard om na te denken over een excursie die je zelf kunt organiseren, of om gebruik te maken van het aanbod van een georganiseerde trip via een reisbureau in de regio. Dit is vaak beter en ook sneller, dus erg handig als je weinig tijd hebt. Je kunt mee met een georganiseerde reis, waarmee je in 1 of 2 dagen heel Milaan en omstreken kunt bezoeken.

Boek nu uw stedentrip naar Milaan: (click op de banner)