Stedentrip Bari

Bari, de hoofdstad van de regio Puglia. Dit is een hele oude stad, dat wel heel erg op een doolhof lijkt. Deze stad zit vol verrassingen. Als je door de straten van Bari heen loopt kom je langs vele historische plaatsen. Ook de architectuur is prachtig. Maar niet alleen overdag, maar ook in de avond en nacht is het een stad die niet slaapt. Er is een bruisend nachtleven te vinden. In Bari vind je veel jonge mensen en migranten, zij zorgen samen voor de levendigheid van de stad. Daarnaast is Bari ook een knooppunt voor transport richting andere steden binnen Europa. Maar wat is er allemaal zo leuk om te doen dan als je in Bari bent?

Bari de oude stad vol verrassingen

De prachtige oude stad Bari zit boordevol met verrassingen. Als je een liefhebber bent van kunst en cultuur is het een stad waar je je ogen uit zal kijken. Naast de prachtige dingen die je alleen al ziet als je door de straten van Bari heen loopt, zijn er ook veel dingen die je kunt gaan doen.

Er zijn verschillende kathedralen die je kunt bezoeken, er zijn musea, er is een kasteel dat je kunt bezoeken en je kunt er ook op een traditionele manier leren om pasta te rollen. Kortom, je hoeft je niet te vervelen tijdens je verblijf in Bari.

De Basilica San Nicola

Een van de meest bekende kerkelijke gebouwen van Bari is de Basilica San Nicola. Binnen heel Europa heeft deze kerk voor veel mensen een grote religieuze betekenis. Ook pelgrims weten hun weg hiernaartoe te vinden. Het is dan ook een echt pelgrimsoord.

De Basilica San Nicola werd gebouwd tussen 1087 en 1197. Het doel van dit gebouw was het bewaren van de relikwieën van Sint Nikolaas die vanuit het huidige Turkije naar Bari waren gebracht.

Castello Normanno-Svevo

De aanname is dat Castello Normanno-Svevo door de Normandische Koning Rogier de tweede werd gebouwd. De bouw hiervan zou plaats hebben gevonden in 1132. Het bestaan was maar van korte duur, want in 1156 zou dit kasteel met de grond gelijk gemaakt zijn door de toenmalige koning. Dit was Koning Willem van Sicilië.

In 1233 besloot de Keizer van het Heilige Roomse rijk genaamd Frederik de tweede, dat dit kasteel opnieuw opgebouwd en verstevigd moest worden. Dit kasteel heeft ook dienst gedaan als gevangenis. Maar nu kun je er tentoonstellingen gaan bezoeken.

Museo Nicolaiano

In dit museum vind je meer over de geschiedenis van de Basilica San Nicola. Mocht je na je bezoek aan de Basilica San Nicola graag meer willen weten over de herkomst ervan, dan is het brengen van een bezoekje aan dit museum zeker de moeite waard.

Naast de geschiedenis van de Basilica San Nicola kun je er ook nog relikwiehouders en andere liturgische kunst vinden. Na een bezoek aan dit prachtige museum zul je een schat aan kennis en informatie rijker zijn.

De kathedraal van San Sabino

Deze kathedraal is ouder dan de Basilica San Nicola, maar wel minder bekend. Dit bouwwerk is aan het eind van de 12e eeuw en begin van de 13e eeuw gebouwd. Het bouwwerk werd op ruïnes van een Byzantijnse kathedraal gebouwd. Deze werd in 1156 door Willem de eerste van Sicilië verwoest. Willem de eerste van Sicilië had overigens de bijnaam Il malo, wat de slechte betekent.

Onder de kathedraal door vind je nog sporen van de oorspronkelijke tegels. Deze werden in de 20ste eeuw gerestaureerd en verfraaid. Nu kun je de tegels bewonderen en in gedachten een reis in de tijd maken naar die tijd.

Het rollen van pasta

In Bari wordt op straat nog door vrouwen pasta gerold. Zij beginnen hier al om acht uur in de ochtend mee. Deze pasta wordt weer gebruikt door de restaurants. Hiermee wordt er op de meest traditionele manier pasta gemaakt.

Ook de restaurants bereiden hun maaltijden nog op dezelfde manier als dat deze honderden jaren geleden werden gemaakt. Bij het brengen van een bezoek aan de Via delle Orecchiette waar dit zich allemaal afspeelt kun je de kunst van het pastarollen afkijken.

Het archeologisch museum van Bari

In het oude klooster van de stad vind je een fascinerende collectie die het archeologisch museum tentoonstelt. De weg erheen is op zich al een archeologische reis door de tijd. En als je dan in het museum al deze items in de collectie kan bewonderen maakt dat je archeologische reis meer dan de moeite waard.

De 16e eeuwse Bastion

Na het bezoeken van het archeologische museum kun je meteen een bezoekje brengen aan het 16e eeuwse Aragonese Bastion. Hierbij volg je een route. Tijdens het volgen van deze route zul je de diverse lagen van het San Pietro Archeologische gebied gaan bekijken.

Deze lagen starten ergens in het bronzen tijdperk en het byzantijnse en middeleeuwse tijdperk. Daarnaast wordt er ook wat aandacht gegeven aan de Griekse periode en de Romeinse periode. Deze tocht neemt je dus mee door verschillenden tijden heen.

Het uitgaansleven van Bari

Het uitgaansleven in Bari is erg levendig. In vergelijking met andere steden is dit helemaal het geval. Zo kun je in Bari bijvoorbeeld genieten van een theatervoorstelling in Teatro Petruzzelli. Dit is het grootste theater van Bari.

Ook is er in Bari een Cinema te vinden, een escape room en verschillende restaurants. Je kunt ook een wandeling maken door de stad. Dit kan overdag en in de avond. Deze wandeling zal dan begeleid worden door de inwoners van de stad. Zij zullen je dan alles vertellen over de geschiedenis van de stad en de gebouwen die je onderweg tegen zal komen.

Overnachten in Bari

Ook het overnachten hoeft in Bari geen enkel probleem te zijn. Je kunt zelfs kiezen uit welke soort accommodatie je gebruik wil maken. Zo vind je er verschillende hotels, maar er zijn ook diverse Bed and Breakfast mogelijkheden in de stad. Mocht je toch liever wat meer privacy willen, dan kun je er ook voor kiezen om een appartement te huren. Dan heb je alle vrijheid ook voor wat betreft het eten en drinken.