Goed voorbereid voor een vakantie met de auto

De auto is nog altijd een van de populairste vormen van vervoer als we op vakantie gaan. Zeker nu vliegen steeds duurder wordt en er nog altijd veel chaos is op de diverse luchthavens. Het belangrijkste voordeel van de auto is dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Ter plaatse heb je ook meteen vervoer en hoef je dus geen auto te huren. Als je met auto op vakantie gaat, zorg dan wel dat je goed bent voorbereid.

Laat je auto vooraf checken

Er is niets vervelender dan pech onderweg. Helemaal in het buitenland. Laat dan ook voordat je met de auto op vakantie gaat, deze controleren bij de garage. Zo is de kans op pech een stuk kleiner. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk veiliger. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.

Neem ook altijd een flesje motorolie en koelvloeistof mee. Zeker als je een langere autorit voor de boeg hebt en misschien wel door de bergen moet rijden, is dit wel zo handig. Je auto wordt extra zwaar belast. Zo kun je als het nodig is, onderweg je olie- of koelvloeistof bijvullen, waardoor je problemen kunt voorkomen.

Ga je in de winter op vakantie met de auto, bedenk dan dat in veel landen winterbanden met voldoende profiel verplicht zijn. All Season banden zijn vaak ook toegestaan. Let hierbij wel op dat ze zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Denk ook aan de sneeuwkettingen als je door een bergachtig gebied moet rijden. Heb je nog nooit met sneeuwkettingen gereden, oefen dan thuis ook het omleggen van de sneeuwkettingen. Dit is namelijk best wel lastig en het voorkomt stresssituaties mocht het ook daadwerkelijk nodig zijn.

Ieder land heeft zijn eigen regels

Waar je allemaal aan moet denken als je met de auto op vakantie gaat, hangt deels af van je bestemming. Ieder land heeft zo weer zijn eigen regels.

Zo is in België op verschillende plaatsen, afhankelijk van wat voor auto je hebt, een milieusticker nodig. Als je met de auto door België reist moet je verder ook een aantal veiligheidsproducten in de auto hebben liggen. Naast veiligheidshesjes, een verbanddoos en gevarendriehoek moet je ook een goedgekeurde brandblusser bij je hebben.

Reis je vervolgens door naar Frankrijk, dan moet je naast de hierboven genoemde zaken ook een alcoholtest in de auto te hebben liggen. Verder zijn ook hier in diverse plaatsen zogenaamde eco-vignetten verplicht. Dit is onder meer het geval als je met de auto het centrum van Parijs in wilt.

Bij onze oosterburen ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en een reservewiel in de kofferbak te hebben. Het gaat te ver om hier alle regels per land op te sommen, maar online zijn deze allemaal te vinden.

Verplichte documenten in het buitenland

Als je de auto gaat inpakken, gaat de meeste aandacht uit naar de bagage. Waar je zeker ook aan moet denken, zijn de benodigde papieren voor onderweg. Natuurlijk hebben we dan over je rijbewijs en paspoort of ID en zorgpas voor jezelf en je reisgenoten.

Daarnaast mag je zeker ook niet je kentekenbewijs vergeten. Zorg ook altijd dat je groene kaart en een Europees schadeformulier in het dashboardkastje ligt. Als je naar een wat minder voor de hand liggende bestemming gaat, check dan ook altijd of je daar verzekerd bent. Dit kun je zien op de groene kaart die je van je verzekeringsmaatschappij krijgt. Weet dat er ook landen zijn, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Spanje en Polen, waarbij je een aparte groene kaart voor je caravan moet hebben. Zorg voor een goede reisverzekering waarbij je, als je geen ANWB-abonnement hebt, ook voor pechhulp bent verzekerd.

Denk ook aan de tolvignetten voor als je bijvoorbeeld door Zwitserland, Oostenrijk of Slovenië moet rijden. Je kunt deze ter plaatse vaak aanschaffen bij bijvoorbeeld de benzinestations langs de snelweg. Voor Zwitserland en Oostenrijk kun je ze echter ook bij onder andere de ANWB bestellen. Dat is wel zo handig want dan hoef je onderweg hier niet meer naar op zoek.

Waar je verder aan moet denken

Als je met de auto op vakantie gaat, moet je zeker ook je reservesleutel niet vergeten. Je zult de pech maar hebben dat je je sleutel door verlies of diefstal kwijtraakt. Ben je brildrager, neem dan ook altijd een reservebril mee. Natuurlijk moet je ook je zonnebril in de auto leggen.

Zorg dat je naast je bankpas en creditcard ook altijd wat cash geld bij de hand hebt. Vergeet ook zeker niet je opladers van je elektronische apparatuur en mobiel. Zorg ook dat je navigatieapparatuur up to date is en leg voor de zekerheid een paar wegenkaarten in je dashboardkastje.

Zorg altijd voor genoeg proviand in de auto. Het is belangrijk dat je voldoende eet en drink onderweg. Hou voor de veiligheid ook regelmatig een rustpauze. Reis je met kinderen, zorg dan ook dat zij zich niet hoeven te vervelen op de achterbank.

Niets is zo vervelend als de kinderen achterin gaan jengelen. Het maakt jou als bestuurder alleen maar onrustig en gehaast. Dit komt de veiligheid niet ten goede. Wat spelletjes of bijvoorbeeld een iPad zorgen voor de nodige afleiding. Reis je met baby’s, dan moet je natuurlijk voor nog veel meer spullen onderweg zorgen. Denk aan babyvoeding, luiers, schone kleding et cetera.

Neem je je huisdier mee op vakantie, dan moet je vooraf goed controleren wat de regels op je bestemming zijn. Zorg in ieder geval dat je het dierenpaspoort van je huisdier bij je hebt en dat het de nodige inentingen hebt gehad. Vergeet ook zaken als een lange lijn, voer- en waterbak en voedsel voor het dier mee te nemen.

Gebruik je medicijnen, dan mag je deze zeker niet vergeten. Dit geldt ook voor je eventuele medische paspoort. Neem voor de zekerheid ook altijd paracetamol en een middel tegen diarree mee. De corona regels verschillen ook nog altijd per land. Neem dus naast een set medische mondmaskers ook een flesje desinfecterende gel mee.

Reis je in de winter, dan is een reisdeken heel prettig. Zorg er altijd voor dat je een setje zekeringen en reservelampjes bij je hebt en denk ook aan de startkabels.