Mont Saint-Michel – de parel van Normandië
Op het rotsachtige eiland Mont Saint-Michel, op de grens tussen Basse-Normandië en Bretagne, staat een benedictijnenklooster, dat tegenwoordig ongetwijfeld een van de mooiste plekken op aarde is.
Het is vooral een parel van middeleeuwse architectuur, een plek waar fascinatie overgaat in bewondering. Elk jaar komen miljoenen toeristen naar het eiland om de sfeer van de Middeleeuwen, de krachten van de natuur en de kleuren van het licht dat gedurende de dag verandert van gloed te voelen. Hier laat de natuur haar ware gezicht zien, de mensheid haar genialiteit en kan geloof wonderen verrichten.
Klooster van La Merveille
De abdij werd in het begin van de 8e eeuw gebouwd rond een granieten piek. Je kunt de schoonheid van deze plek ervaren in de muren van gebouwen uit verschillende tijdperken en architectonische stromingen. Het sacrale kunstwerk uit de 12e eeuw bestaat uit twee groepen objecten op drie opeenvolgende niveaus van de helling.
Het kloostercomplex omvat de benedictijnenabdijkerk, een romaanse abdij uit het westen en een meesterwerk van gotische architectuur – het beroemde klooster van La Merveille uit het noorden, gebouwd door monniken in de 13e eeuw. De doordringende kou en duisternis benadrukken de sfeer van deze plek. Naast de ondergrondse crypten van het klooster en het hoofdschip vol romaanse ornamenten, maakt het koor in de vurige gotische stijl een even indrukwekkende indruk.
Aartsengel Michaël
De abdij is genoemd naar de aartsengel Michaël, die volgens de legende de oprichting ervan geïnitieerd zou hebben. Na verloop van tijd werd deze naam ook overgenomen door het dorp dat aan de voet van de heuvel ligt. Mons Sancti Michaeli in periculo mari – zoals de Latijnse naam is, is de meest bezochte plaats in Normandië en de tweede in Frankrijk, direct na Parijs.
Tot nu toe genieten alleen de Eiffeltoren en het Louvre een grotere populariteit onder toeristen, maar vanwege hun verschillende aard en locatie in de hoofdstad van de mode is het onmogelijk om ze te vergelijken met dit relatief kleine eiland. Meer dan 3000000 bezoekers per jaar en tientallen miljoenen euro’s aan jaarlijkse inkomsten zorgen ervoor dat het hele gebied tegenwoordig leeft van het toerisme, en dergelijke resultaten zouden door veel toeristische bestemmingen in Italië of Spanje kunnen worden benijd.
De legende leeft voort
Volgens de legende kreeg de bisschop van de naburige stad Avranches – St. Aubert – op een nacht bezoek van de aartsengel Michael zelf, die hem, terwijl hij zijn voorhoofd aanraakte, beval een abdij te stichten die aan zijn eer was gewijd op een nabijgelegen heuvel. En het was in het jaar 708 dat steen na steen werd gelegd, waarbij een enorme tempel op de rots werd gebouwd om de woorden van de heilige te vervullen.
Al snel begonnen veel pelgrims in dit gebied aan te komen, waardoor er een nederzetting ontstond die veranderde in een stad aan de voet van de rots. Slechts een jaar later zorgde een grote ramp ervoor dat de zee het land binnendrong en de omliggende gebieden overspoelde, waardoor de Mont Saint-Michel van de wereld werd afgesneden. Sindsdien is de berg een echt fort geworden en herhaalt het getij zich twee keer per dag. Slechts één landweg leidt naar deze stad. Er wordt gezegd (in navolging van Victor Hugo) dat de snelheid waarmee het tij komt te vergelijken is met een galopperend paard.
Daarom wordt elke naderende golf van tevoren aangekondigd door het luiden van klokken bovenaan, zodat toeristen zich kunnen voorbereiden op dit verbazingwekkende fenomeen. Een andere legende vermeldt dat vlak na de stichting van de abdij in 708 een zwangere vrouw niet kon ontsnappen aan de stijgende zee en erdoor werd meegesleept. Na eb werd ze gezien, terwijl ze met een kleine baby op de kade liep. Weer anderen geloven dat de tijd van de getijden het beslissende moment is waarop de krachten van goed en kwaad op de berg strijden om heerschappij over de wereld.
Wat is in de stad te zien?
De stad zelf, hoewel pittoresk en bruisend van leven, biedt misschien niet veel bezienswaardigheden, maar er is niets leukers dan een wandeling door de steile straatjes die naar de heuvel leiden en de middeleeuwse gebouwen vol sfeer bewonderen en talloze souvenirwinkels te bezoeken. Bovenaan is de kleine kerk van St. Peter, die dateert uit de 15e-16e eeuw.
Symbool
Le Mont Sant Michele werd een symbool van de Franse nationale eenheid toen het in de 14e en 15e eeuw, tijdens de Honderdjarige Oorlog, herhaaldelijk de aanvallen van de Engelsen wist te weerstaan. In 1790 verlieten de monniken de abdij en in 1979 werd de hele faciliteit als een van de eerste plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst, hoewel het al sinds 1862 in Frankrijk als monument wordt behandeld.
Het is de moeite waard hieraan toe te voegen dat de abdij niet alleen als geheel als nationaal erfgoed wordt beschouwd. Individuele gebouwen zijn ook individueel als monument geklasseerd (een voorbeeld is de parochiekerk sinds 1909) of zijn ingeschreven in het register van voorwerpen van bijzonder historisch belang. Tegenwoordig behoudt het heiligdom zijn vroegere pracht dankzij de doorlopende restauratiewerkzaamheden, die grotendeels worden gefinancierd door de constante toestroom van toeristen, pelgrims en journalisten die verschillende talen spreken, die zich vermengen met de talloze menigte mensen die het eiland bezoeken.